U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Site in Opbouw

Duis autem vel eum iriure dolor in hendre!

Bewaren

Bewaren

De nieuwe site maakt gebruik van nieuwe techieken, welke oa mobiele websites ondersteunen en nog veel meer gemak om de site op een eenvoudiger wijze te onderhouden.

Gaat dat nog lang duren? Geen idee, deze website is tijdelijk in onderhoud.

zomaar een foto

Familie Teernstra

 Jurjen Everts Teernstra: geboren op 11-04-1862 te Engwier, als zoon van Evert Feddes Teernstra en Tjitske Jurjens Lolkema. Jurjen is overleden op 22-05-1942 te Balk, 80 jaar oud.

Jurjen werd geboren als boerenzoon en trouwde op 18 mei 1889 in de gemeente Wonseradeel met Akke van der Werf, de dochter van een kastelein uit de Zwaan te Makkum. Mogelijk heeft dit de aanzet gegeven voor Jurjen om zich verder te bekwamen als kastelein.

 

Akke van der Werf: geboren op 10 september 1863 te Makkum als dochter van Sjoeke Sjoerds van der Werf en Trijntje Jans Hollander.
Akke is overleden op 2 februari 1927 te Balk, 63 jaar oud.

 

Hôtel, Auto- Verhuring en stalhouderij, te Balk:

Jurjen huurde, in Balk, een herberg van de weduwe Hoekstra. Tevens huurde Jurjen een stukje grond c.q. weiland, voor het houden van wat melkkoeien.
Balk telde in die tijd 13 hotels en cafés, voor zo'n klein dorpje in Friesland is dat behoorlijk veel.
Rond het jaar 1900 waren de onderlinge verhoudingen tussen Jurjen en weduwe Hoekstra niet zo best. Het huurcontract werd beëindigd en Jurjen kocht vervolgens de er naast gelegen café van dhr. Schram.
De aankoop van de café gebeurde middels een tussenpersoon -stroman-, Schram moest immers de herberg verkopen omdat hij in financiële problemen zat.
Jurjen verbouwde het café, zodat deze als logement met een nieuwe stalling weer aan de nieuwste eisen van die tijd voldeed, tevens kreeg het een nieuwe naam: Logement en stalling J.Teernstra.
(Bron: Leeuwarder Courant 14-05-1900)

Logement Teernstra werd op 2 september 1911 geheel verwoest door een brand.
Een geluk bij een ongeluk was dat Jurjen de er naast gelegen herberg van weduwe Hoekstra kon kopen, zodat een week na de brand alweer als herbergier verder kon.
Op 22 november 1911 passeerde de koopakte de notaris en het hotel en de herberg kwamen in eigendom van Jurjen Teernstra voor een bedrag van 7900 gulden.
(bron: Tresoar, toegang 35-03, inventaris 1112, folio 107, nummer 344 )

Op 29 mei 1912 kocht Jurjen zijn eerste auto, een Speijker met het kenteken: B-734
In 1914 ging het erg goed met het hotel Teernstra, mede door de Belgische geïnterneerden.
Er werd toen een tweede auto gekocht, een Adler met het kenteken B-1820, om een taxibedrijf op te zetten.

Het was het eerste autoverhuurbedrijf in Friesland.
In de Naamlijst voor den Telefoondienst, uitgave januari 1915, staat reeds de volgende vermelding:
Teernstra, J. , Hôtel, Auto- Verhuring en stalhouderij, te Balk. Telefoonnummer 8.
(Bron: Naamlijst voor den Telefoondienst, januari 1915, uitgegeven door Hoofdbestuur de Posterijen en Telegrafie.)
 
In 1919 deed Jurjen het bedrijf, dat wil zeggen het hôtel, de auto- verhuring en stalhouderij, over aan zijn zoon Evert.
Op 2 september 1919 passeerde de koopakte de notaris, Evert betaalde voor het hotel en een ander kavel een bedrag van 12.000 gulden.
De overige hotels en cafés waren in 1920 al grotendeels verdwenen uit Balk.
Het hotel c.q. herberg staat heden ten dage nog steeds in Balk aan de Swindrenstraat 69 en draagt nog steeds de naam Hotel Teernstra.

 

Inhoud